Behandla ryggont med värmedyna – 5 tips!

värmedyna

En värmedyna är inte bara till för dig som vill mysa till det en kall vinterdag på soffan. Med en elektrisk värmedyna kan du behandla ryggont. Det är numera känt att kyla och värme faktiskt kan lindra när det gör ont.

Här är 5 tips till dig som har ont i ryggen och som vill testa att behandla med värmedyna…

  1. Skaffa en riktigt bra värmedyna

Du kan ta en titt på bäddvärmare bäst i test eller värmedyna bäst i test för att få förslag. Sedan bör du ser på vad de som har köpt dynan har att säga om den. Det finns omdömen från verkliga köpare online.

Beakta saker som:

  • Hur säker värmedynan är
  • Hur enkel dynan är att använda
  • Hur varmt det blir
  • Om det går att tvätta den
  1. Placering av elektrisk värmedyna

Om du har ont i nedre delen av ryggen vill du ju komma åt över denna del. Det kan innebära att du behöver sitta upp för att få nära kontakt mellan värmedyna och rygg. När du har ont i ryggen som gravid kan det ju vara svårt att ligga plant på rygg. Särskilt mot slutet av graviditeten.

Ta reda på om du kan sitta på olika sätt mot dynan och om den går att ta med. Om det är en elektrisk värmedyna med sladd kanske du begränsas lite. Kolla om det går att koppla in dynan till el i bilen så att du kan få rätt position av kroppen mot den värmande dynan.

värmekudde
En kudde som värmer är enkel att placera
  1. Få professionella råd och tips

Missa inte att proffs som naprapat eller kiropraktor kan ge dig skräddarsydda råd för hur du ska använda din värmedyna. De kan visa dig övningar och hur länge du bör värma på där det gör ont. Dessutom är det ju ganska troligt att du kommer att läka snabbare om du varvar användning av dyna med värme med behandlingar hos sjukgymnast eller naprapat.

  1. Värm upp och träna!

Missa inte att det faktiskt kan vara väldigt bra att kombinera uppvärmningen av ryggen med träning. Om du tränar så snart som du värmt upp med värmedynan så kan detta ge bättre effekt. Det gäller förstås att du tränar på rätt sätt så att skadan som orsakar smärtan inte förvärras av detta.

Här kan du se övningar som är särskilt bra mot värk i ländryggen:

 

  1. Massera också området som är ömt

När du värmer upp ryggen med värmedyna är det också en fördel att passa på med massage. Om du har någon som kan hjälpa dig så kan du be om att få massage till exempel med liniment för att ytterligare stimulera de yttre blodkärlen och snabbare läka området.

Om du har värk i övre ryggen kanske du kommer åt på egen hand med ett massageverktyg men det är viktigt att du inte sträcker dig då du gör detta. Många gånger är det ändå bäst att du får hjälpen av någon som kan massera den del av ryggen som du värmt upp med värmedynan.

värmemassage

Värme eller kyla för ryggvärk, vilket ska du använda?

Det är ganska vanligt att bli lite förvirrad av råd som verkar motstridiga. Du ska kyla ned området för att det ska sluta göra ont och så ska du använda värme… Vilket är rätt?

Saken är den att värme vid fel tillfälle kan göra värken värre. Kyla kan göra samma sak. Det är verkligen viktigt att du använder värmedyna när detta är rätt metod för att bli av med smärtan.

Det viktiga är att förstå hur värme och kyla påverkar blodets flöde:

När du använder is så drar du ner på blodcirkulationen i området du kyler ner. När du använder värme så ökar du blodflödet och blodcirkulationen genom att vidga blodkärlen.

Du börjar med att kyla ner

När en skada uppstår så är det först och främst kyla och is som blir aktuellt. Den inflammatoriska delen av en skada pågår under de första 72 timmarna. Kroppen skickar mer blod till området vilket leder till svullnad såväl som värk.

Det går att reducera inflammation och få området att läka snabbare om du använder dig av kyla under de första 72 timmarna. Var också noga med att inte kyla ner mer än 20 minuter i taget. Vänta 40 minuter till en timmes tid innan du kyler ner området igen under de 72 första timmarna efter en skada.

Det här betyder cirka 5 till 6 gånger under det första dygnet efter en skada. Var också noga med att inte lägga is direkt mot huden. Det kan skada din hud.

ispacke
Is fungerar mot akut smärta som plötslig tandvärk

När använder du värmen mot smärtan?

När den akuta perioden är över så är värme aktuellt. För kronisk smärta är värme ett bra val. Omkring 4 till 5 dagar efter en skada kan det alltså bli aktuellt att behandla ryggsmärta med värme. Du bör dock vara noga med att inte överdriva. Somna inte på din värmedyna!

Här är det faktiskt inte så bra att använda värmemadrass just för att du kan somna på den och det kan då bli för mycket för din ryggskada. En värmedyna är alltså ett bra val när du har stela muskler och en skada som läker långsamt och orsakar dig smärta. Dov smärta som inte är akut kan behandlas på detta vis.

Du kan också se på möjligheter att först värma och sedan använda is. Men det här ska du diskutera med en naprapat eller friskvårdsterapeut som kan ge dig rätt råd för att reducera inflammationen i området där det gör ont.