De bästa sovställningarna vid ischias – Tips för bättre sömn!

sovställning vid ischias

Ischias är ett smärtsamt tillstånd som drabbar miljontals människor över hela världen. Det här tillståndet uppstår när ischiasnerven, som är den längsta och största nerven i kroppen, blir irriterad eller komprimerad.

Detta kan leda till symtom som smärta, domningar, stickningar och svaghet i nedre delen av ryggen, skinkorna och benen. För många kan det vara en utmaning att hitta en bekväm sovställning och otillräcklig sömn kan förvärra smärtan.

Vi ska ta en titt på de bästa sovställningarna vid ischias, förklara varför vissa ställningar är bra och ge råd om hur du hittar de rätta för dig. Var dock medveten om att detta inte är istället för att gå till en naprapat eller kiropraktor. En naprapat med lång erfarenhet av ryggsmärtor kan hjälpa dig med mycket mer än bästa sovställningen!

Både vuxna och barn kan drabbas av ryggont men det är ganska ovanligt att barn får ischias. Med detta sagt är det klart att följande sovställningar även för yngre personer med ont i ryggen.

sov gott
Sov gott som ett barn igen!

Tips på sovställning vid ischias:

 1. Sov på sidan med en kudde mellan knäna

En av de mest rekommenderade sovställningarna för personer med ischias är att ligga på sidan med en kudde placerad mellan knäna. Denna ställning känner du igen om du har varit gravid för den rekommenderas också till kvinnor med foglossning.

Denna position kan upprätthålla korrekt ryggradsjustering vilket är avgörande för att minska trycket på ischiasnerven. Genom att hålla höfter och bäcken i ett neutralt läge minimerar denna hållning risken för nervirritation och lindrar ischiassmärtor.

Följ dessa steg för att komma in i denna position:

 • Ligg på sidan, gärna på den sida som inte är drabbad av ischias.
 • Böj dina knän lätt och håll dem parallellt mot varandra.
 • Placera en kudde mellan knäna för att förhindra att ditt övre ben tappar position och orsakar snedställning.
 1. Sov på rygg med en kudde under knäna

En annan effektiv sovställning för ischiasdrabbade är att ligga på rygg med en kudde placerad under knäna. Denna position hjälper till att bibehålla den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen vilket minskar stressen på ländryggen och ischiasnerven.

Det här kan ju även vara önskvärt vid ont i nedre ryggen. Dessutom fördelas kroppsvikten jämnt av att sova på rygg. Det minimerar trycket på varje enskilt område.

Följ dessa steg för att anta denna position:

 • Ligg platt på rygg, håll ihop benen.
 • Placera en kudde under dina knän och se till att den är tillräckligt tjock för att skapa en mjuk böjning i din knäled och stödja den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen.
 • Om det behövs, placera en liten hoprullad handduk eller kudde under ländryggen för ytterligare stöd.
 1. Sov i fosterställning

Fosterställningen kan också ge lindring för vissa personer med ischias. Denna position öppnar upp mellanrummen mellan kotorna i ländryggen vilket kan lindra trycket på ischiasnerven. En del menar att detta är bästa sovställning vid ischias men du får ju testa och se om samma gäller för dig.

För att sova i fosterställning ska du följa dessa steg:

 • Ligg på sidan, gärna på den sida som inte är drabbad av ischias.
 • Böj dina knän och dra upp dem mot bröstet.
 • Dra hakan mot bröstet och böj överkroppen något framåt.

Här är några fler tips på sovposition:

Hitta rätt sovposition för dig med tanke på ischiasnerven

Den bästa sovställningen för dig beror på dina individuella behov och komfortnivåer. Det är viktigt att lyssna på din kropp och göra justeringar efter behov. Här är några tips som hjälper dig att hitta den bästa positionen för din ischiasvärk:

 • Var uppmärksam på din kropps signaler. Om en position orsakar ökad smärta eller obehag, prova en annan.
 • Använd kuddar för att stödja din kropp och bibehålla korrekt inriktning. Experimentera med olika typer och former för att hitta det som fungerar bäst för dig.
 • Investera i en högkvalitativ och stödjande madrass som passar din sovställning. En fast madrass kan fungera bra för dig som sover på din rygg, medan ett medelfast alternativ kan vara bättre för dig som sover på sidan.
 • Rådgör med en sjukvårdspersonal, såsom en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor, för personlig rådgivning och vägledning.

Att hitta den bästa sovställningen för ischias kan göra en betydande skillnad i kvaliteten på din sömn och dina totala smärtnivåer. Genom att experimentera med olika positioner och söka professionell rådgivning kan du upptäcka det bästa sättet att sova bekvämt och lindra dina ischiassymptom.

Det finns duktiga naprapater och kiropraktorer i svenska städer. Kontakta din naprapat i Piteå, Karlstad eller Malmö och tala om att du behöver hjälp med sovställning. Boka ett besök för att även få vård som kan hjälpa dig med snabbare läkning och bättre sömn.

kiroprator
Prata med en kiropraktor eller naprapat för att få vägledning!

Kom ihåg att det kan ta lite tid att hitta bästa sovställning vid ischias som stämmer överens med dina behov. Ha tålamod och var redo att göra justeringar för att hitta rätt. Med rätt sömnställning kan du njuta av en god natts sömn och vakna upp och känna dig utvilad och redo att möta dagen, även när du lider av ischias.