Naprapat eller kiropraktor, vad är skillnaden?

Behöver du en kiropraktor eller en naprapat? För att ta reda på den saken kan det vara klokt att se på vad de olika begreppen innebär samt skillnad mellan naprapat och kiropraktor. Det råder lite förvirring omkring dessa begrepp så låt oss bena ut vad som är vad…

Vad är en naprapat?

Naprapatens uppgift är att behandla såväl som förebygga rubbningar såväl som smärta i rörelse- och stödorgan. En naprapat kommer att gå igenom både muskler och leder. Med ortopediska tester kan naprapaten komma fram till hur muskler och leder ska behandlas för att få en bättre rörlighet i kroppen.

Naprapatin är holistisk på så vis att man ser till hela kroppen. Normalt sett kommer en behandling att innebära mjuk stimulering såväl som ledbehandling. Mjuk behandling kan innebära massage men också metoder som nålar, ström, träning och stretching.

Vad gör en kiropraktor?

Kiropraktorn kommer att göra en undersökning av muskler och leder längsmed ryggraden med sina händer. Han känner efter för att hitta spänningar, leder som är inskränkta och rörelsemönster som inte ser ut som de borde.

När en led inte kan röras som tänkt kan det leda till smärta. Smärtan kan kännas i leden såväl som i andra delar av kroppen. En kiropraktor kan behandla problem som:

  • Nackspärr
  • Ryggskott
  • Höftbesvär
  • Axelsmärtor
  • Led- och muskelbesvär

Utbildningen till kiropraktor är ett år längre än den som krävs för att bli naprapat, nämligen 5 år för kiropraktor och 4 år för naprapat.

En kiropraktor måste vara bra på att upptäcka leder som är rörelseinskränkta, det vill säga att de inte rör sig som de borde. Med handgrepp kan en kiropraktor förändra och återställa ledens rörlighet. Det här kan leda till att muskler får slappna av och det kan innebära minskad smärta och färre problem med rörligheten.

Precis som en naprapat jobbar en kiropraktor för att ta hand om akuta problem men också för att förebygga och minska riskerna för framtida problem.

Vilka skillnader finns det mellan kiropraktor och naprapat?

Kiropraktorns och naprapatens roll är i stort sett densamma. Naprapatins grundare studerade ju även kiropraktik med kiropraktikens grundare. Så dessa två metoder har mycket gemensamt. Men det kan skilja sig en hel del i hur en naprapat och kiropraktor jobbar. Inte så mycket på grund av att kiropraktorn jobbar handfast och naprapaten med andra former av analys.

Det är viktigt att förstå att både en kiropraktor och naprapat kommer att bygga på och använda sig av specifika metoder. Det här beror en hel del på deras fokus. För att välja rätt ska du i första hand söka efter hjälp med den typ av besvär du har.

Sedan kan du se på den behandlingsmetod en naprapat erbjuder och den som en kiropraktor erbjuder. Välj det som du tycker passar dig bäst. Det är otroligt individuellt så det kan också finnas anledning till att se närmre på hur det kan skilja sig mellan olika naprapater och mellan olika kiropraktorer.