Ont i nedre delen av ryggen, vart går jag?

Om du har ont i nedre delen av ryggen kan det bero på olika saker. När det här händer för första gången bör du uppsöka en vårdcentral om värken inte försvinner inom 2 veckor. Det kan finnas lite olika skäl till ryggont i ländryggen. Har du skadat dig ska du inte vänta, sök genast vård!

Varför har du ont i nedre delen av ryggen?

Lumbago är ett annat ord för ont i ländryggen. Den smyger sig ofta på och kan börja efter att du anstränger dig eller lyfter på ett knasigt sätt. Värken brukar gå hand i hand med en känsla av trötthet. Nästan alla drabbas någon gång av Lumbago.

Ryggskottet kan komma plötsligt

Ryggskott sitter också i lägre delen av ryggen och kan komma mycket plötsligt. Du lyfter eller rör dig snabbt på ett snett sätt och så plötsligt upplever du det som att ryggen låser sig. Du får rentav kramp i musklerna omkring den nedre delen av ryggen.

När det här händer kan det vara bra att få hjälp så snabbt som möjligt. Om du sätter in rätt vård i ett tidigt skede kan du läka snabbare. Ryggskott kan ta flera dagar, ibland veckor, att läka och är jobbiga att dras med.

När smärtan strålar ner i benet

Lumbago Ischias är en annan form av ont i nedre delen av ryggen som också kan göra väldigt ont. Det som kännetecknar denna ryggvärk är att den strålar ner i benet. Ibland hela vägen ner till foten. Du kan känna det som att du inte har samma kraft i benen som vanligt.

Ischias innebär att du kan ha en inflammerad ischiasnerv. Då kan du behöva medicinering som hjälper både med smärta och inflammation. Gå alltså så snart du kan till din vårdcentral för att få hjälp.

Olika typer av hjälp mot ryggont

Det finns förstås fler vägar att gå om du ofta har ont i ryggen. Du kan göra en hel del själv genom att sitta och stå på rätt sätt. Jobba med din fysik och stärk din rygg med rätt träning. Se också över hur massage kan vara en hjälp då du känner den där molande värken i din ländrygg igen.