Så kan du behandla leder som gör ont

ont i leder

Smärtsamma leder är inte alls så ovanligt. När vi blir äldre så förväntar vi oss i stort sett att det kommer att göra ont i lederna. Ledvärk kan orsakas av en rad faktorer som skador och artros såväl som överansträngning. Vi ska ta en titt på vad du kan göra för att behandla leder som gör ont.

Varför har du ont i lederna?

Innan du börjar med värmedyna och höftböjaren är det klokt om du tar reda på varför du har ont. Idag vet vi att smärta i leder kan ha olika orsaker och du får bästa möjliga behandling då du vet vad roten till smärtan är.

Visst kan du ha stor nytta av att använda smärtstillande medel, men samtidigt bör du behandla det som leder till värken. På så vis kan du slippa återkommande perioder med smärta och stelhet.

artros
Artros kan leda till smärta i leder

Saker du kan göra för bättre ledhälsa

Oavsett om du har ont i svanskotan eller dina handleder så är det viktigt att du tar reda på vad du kan göra rent praktiskt för att dra ner på värken. Du måste inte vänta på en tid hos läkaren för att börja göra positiva saker för din ledhälsa!

Här är några saker du kan göra nu:

Håll en hälsosam vikt

Övervikt kan lägga ytterligare stress på dina leder och då särskilt dina knän, höfter och fötter. Att bibehålla en hälsosam vikt kan hjälpa till att minska belastningen på dina leder och lindra smärta.

En hälsosam kost och regelbunden motion kan hjälpa till att hantera vikten och främja ledhälsa. Du kan också lära dig mer om att fasta för att gå ner i vikt såväl som att motverka inflammation i kroppen.

Fortsätt vara aktiv trots att det gör ont

Regelbunden träning kan hjälpa till att stärka musklerna som omger dina leder och minska smärta och inflammation. Aktiviteter som simning, cykling och yoga kan vara särskilt fördelaktiga för ledvärk. Var noga med att prata med din vårdgivare innan du börjar med någon ny träningsrutin.

Applicera värme och kyla för smärtlindring

Att applicera värme och kyla kan lindra smärta såväl som minska inflammation. Detta kan du göra i duschen eller med ispacke och värmedyna. Med kyla kan du döva smärtan och minska svullnad. Med värme kan du öka blodcirkulationen och främja läkning.

Se till att använda en handduk eller trasa för att skydda din hud och undvik att applicera värme eller kyla direkt på huden. Var också försiktig med medel och krämer som du använder. Om du till exempel använder DMSO mot smärta med den så kallade DMAG-metoden måste du vara medveten om att ämnen som finns på din hud kan ta sig genom hudbarriären och orsaka irritation.

Använd olika typ av stöd

Stöd som kryckor och käppar kan hjälpa leder som gör ont. En krycka kan se till att du kan gå utan att förvärra en skada i ben, knä eller fot. Men du bör vara noga med att använda den här typen av stöd på rätt sätt.

Ta mediciner enligt anvisningar

Receptfria och receptbelagda läkemedel kan hjälpa till att lindra ledvärk och minska inflammation. Var noga med att ta mediciner enligt anvisningar från din vårdgivare och följ alla instruktioner eller försiktighetsåtgärder. För mycket medicin kan leda till biverkningar och ytterligare komplikationer.

Här är några tips på hur du kan hantera smärtsamma leder: