Sitt på rätt sätt för att undvika ont i ryggen

Börja sitta aktivt på jobbet! Det här betyder att du inte bara sjunker ner i en stol hur som helst. Du ställer in stolen för att sitta på ett sätt som du väljer. Det här kan bero på vad du ska göra i sittande ställning. Faktum är att du kan sitta på många olika sätt under din arbetsdag och en bra stol hjälper dig med detta.

När du sitter och skriver

När du sitter och skriver på ditt tangentbord är det viktigt att dina händer och armar får rätt stöd. Om din stol har armstöd bör dessa vara i samma höjd som ditt skrivbord. Sedan är det viktigt att din skärm är så pass hög att du kan hålla ditt huvud i upprätt position och inte nedåt.

När någon ringer

Plötsligt kommer det ett samtal och du tar en paus från skrivandet. Det blir kanske en paus på en kvart och mer. Då kan du passa på att luta dig tillbaka. Om du har en stol som tillåter olika sittpositioner i enlighet med din vikt kan du verkligen dra nytta av att sitta aktivt med eftertanke på detta vis.

Det är bra för din rygg att byta ställning ofta. Ingen mår bra av att sitta i samma position för länge. Och här kommer vi till en annan sak som är så viktig för att du ska sitta på ett hälsosamt sätt, du bör ställa dig upp med jämna mellanrum!

Stå och jobba ibland

Gör det till en vana att byta till stående position. Det här är mycket bra för din rygg. Om du dessutom har ett gåband på golvet kan du röra på dig samtidigt som du jobbar vid ditt skrivbord. Rörelse regelbundet är något som kan motverka problem med ryggont.

Bjud in en ergonom

I och med att ditt arbete kan kräva lite olika typer av sittställningar från dig är det smart att bjuda in en ergonom till jobbet. Det här ger dig mer kunskap om vad du borde göra med din stol och med ditt bord för att sitta på rätt sätt.

Ergonomer kan ge väldigt bra tips på hur du ska sitta och hur ofta du bör ta pauser för att stå och röra på dig.