Stretcha höft – Så kan du stretcha höftböjaren

stretching höft

Om du känner dig stel och har ont i nedre ryggen och höften ska du inte glömma bort att jobba med mjukhet i höftleden. Stretching höft blir mjukare av är inte komplicerad. Det är förstås viktigt att du lär dig stretcha höft på rätt sätt så att du inte får ont efter att ha stretchat.

Tänk också på att du kan jobba med en bra massagepistol för att mjuka upp inför och efter träning. Det är inte alls dumt att ta för vana att massera med massagepistol hemma, på jobbet och i samband med träning.

Bästa sättet att stretcha höft på

Ett mycket enkelt sätt att stretcha höft på är att stå på knä och sedan ställa upp en fot framför dig. Du står stadigt på detta vis under 20-30 sekunder på varje sida. Det här är stretching höft mår bra av som inte sliter och som verkligen inte är svårt.

Ta en titt på den här videon från Flowers and Inner Powers som visar detta på ett bra sätt:

När du vill stretcha höfter lite mer aktivt kan du ta samma ställning och luta dig framåt så att det bakre benet sträcks ut och trycks nedåt. Se vidare i videon ovan för övningen som kallas för duvan. Den är lite svårare att lära sig men är utmärkt för att stretcha höftböjaren.

Stretcha höftböjaren liggande

Du kan också stretcha höftböjaren liggande. Se till att du har ett kvastskaft och en träningsmatta att ligga på. Du lägger benet vars sida du ska stretcha höft på över kvastskaftet som du har längsmed sidan på kroppen.

Ta en titt i denna video ungefär vid 3.50 sekunder:

Du trycker pinnen för att få en inåtrotation och därmed stretcha höfter på ett effektivt men faktiskt mycket skonsamt sätt.

Stretcha höftböjaren sittande

Du kan också sitta med dina ben lätt böjda framför dig. Du har fötterna i golvet. Nu kommer du att rotera ned ett knä i taget mot golvet. Rörelser sker inåt mellan dina ben. Gör detta långsamt för att stretcha höftböjaren långsamt och varligt.

Varför är stretching av höft viktigt?

Det kan vara viktigare än vad du tror att stretcha höft regelbundet. Även om det finns studier som visar att knäskador är långt vanligare än höftskador bland de som idrottar i lag så är stelhet i höften inget ovanligt.

stretcha höft

Var medveten om att: du genom att stretcha höft kan skynda på läkningen av en skada. Samtidigt kan du skapa mer rörlighet för en stel höft och du kan motverka ryggont!

Vi kan alltså lägga stretching av höft till andra åtgärder för att mildra ont i ryggen. När du tränar är det inte dumt att se till att stretcha höftböjaren med åtminstone en övning. Det kan göra gott för hela din kropp och hjälpa dig att orka med i vardagen.

stretcha höftleden
Öva på att fria för att stretcha höft!