Undvik ont i ryggen vid trädgårdsarbete

Får du ofta ont i ryggen då du tar hand om din trädgård? Det här är ganska vanligt och det finns saker som du kan göra för att minska problemen med ryggont i samband med trädgårdsarbete. Här är några enkla tips som du kan tänka på nästa gång det är dags för att kratta eller plantera i rabatterna.

Byt position

Sitt inte i rabatten i en ställning för länge. Om du skiftar vikten genom att stundtals sitta på huk, ibland på baken och ibland på knäna minskar du risken för att det kommer att göra ont i ryggen. Var också vaksam om när det känns slitsamt. Det är bäst att du skiftat position innan dess!

Hur går och står du i trädgården?

När du krattar eller klipper gräset, hur står det till med din hållning? Bara för att du skjuter en skottkärra framför dig betyder det inte att du måste gå som en banan. Tänka på att ta kraft från höften när du skjuter framåt. Sära på axlarna och lyft upp huvudet.

Lyft rätt

Om du ska lyfta tunga saker är det viktigt att du lyfter på rätt sätt. Det är aldrig bra att böja sig ner och lyfta. Du bör istället böja i knäleden och hålla objekt som dy lyfter nära kroppen. Om du ofta har ont i ryggen kan det också vara en tanke att be någon annan om att sköta lyften och de tunga jobben med spade.

Pauser

Planera inte in att få allt gjort på en dag. Om du jobbar på utan pauser kan det bli slitsamt. Vill du att det hela ska vara klart lite snabbare är det bättre att du ber någon om hjälp för att spara på din rygg.