Längst ner i ryggraden finns svanskotan. Den består av tre till fem olika sektioner av ben och har en form som kan beskrivas som triangulär. När du sitter ner är det svanskotan som ger dig stöd. Om du har ont i svanskotan kan det vara minst sagt besvärligt att sitta men också att gå och stå.
Svanskotan omges och är kopplad till flera olika ligament, nerver och muskler. Om du skadas i musklerna omkring svanskotan kan du uppleva det som att det är kotan som gör ont. I själva verket är det området omkring som orsakar värken.
Hur vet du om du har skadat svanskotan?
Värk i svanskotan kan beskrivas som en dov form av värk. Den känns längst ner i ryggraden och hela vägen ner mellan skinkorna. Det kan vara så att det gör mer ont när du sätter dig. Om du trycker mot svanskotan kan det också kännas smärtsamt.
Om du har skadat din svanskota kommer det att göra mest ont direkt efter att skadan inträffar. Därefter kommer värken att avta.
Några vanliga symtom på skadad svanskota är:
- Värk när du sätter dig eller lutar dig mot området runt svanskotan.
- Värk när du sitter under en längre stund.
- Värk när du går på toaletten.
- Värk när du ställer dig upp från sittande position.
- Värk runt svanskotan under intimitet.
Kan det gå över utan behandling?
Ja, ont i svanskotan brukar gå över av sig självt. Ge det hela några veckor. Om smärtan inte avtar ska du besöka en läkare som kan undersöka om du behöver behandling och i sådant fall vilken typ av behandling.