7 spännande fakta om människoryggen

fakta om ryggen

Det sitter i ryggraden. Vi tänker inte så mycket på den men ryggen är en enormt viktig del av vår fysik och våra liv. Om inte annat påminns vi av den då det gör ont i den. Det finns en massa spännande saker att säga om ryggen. Som till exempel att det faktiskt sitter i ryggraden för dne har ett minne!

Här är 7 ryggfakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

  1. Ryggbrosk kan utvidgas och dras ihop

Jordens gravitation kan få brosket i ryggen att utvidgas eller tvärtom att dras samman. När astronauter kommer tillbaka från rymden är de längre på grund av detta. Men du måste inte åka till månen för att se detta. Mät dig själv på morgonen och sedan på kvällen. Du är längre på morgonen efter att ha legat i sängen och inte fått ditt brosk sammandraget av gravitation som då du står och går.

  1. Det finns 120 muskler i ryggen

Vi behöver en massa muskler i ryggen för att ryggraden ska kunna fungera på ett smidigt och flexibelt sätt. 120 stycken muskler ser till att vi kan använda ryggen på många olika sätt.

  1. Hälften av alla svenskar har ont i ryggen

Omkring 50% av alla svenskar har ont i ryggen just nu. Det sägs också att 80% av svenskarna någon gång kommer att drabbas av ryggont. Du är inte ensam!

  1. Ryggen har ett minne

Ryggen kommer ihåg din hållning och vänjer sig vid den. På grund av detta är det inte alltid så lätt att förändra hållningen. Ryggen söker sig tillbaka till det som den kommer ihåg. Men om du förändrar din hållning och är strikt med detta kan ryggen få ett nytt minne som är mycket bättre för dig.

  1. Ryggen börjar utvecklas i gravidmånad två

Den andra graviditetsmånaden är tiden då ryggen börjar utvecklas hos fostret. Ryggen är den första benmassan som växer under tiden i magen.

  1. Lika många ryggkotor som giraffer

Ett intressant fakta om vår rygg är att den har lika många ryggkotor som giraffen i nacken. Det är på grund av detta som vi kan röra oss så smidigt med våra nackar. Det går att vrida den långt åt varje håll om du är i god form.

  1. Ryggen är stark och smidig

Vår rygg klarar belastningar på flera hundra kilo. Det gäller förstås att belastningen sker på rätt sätt för att vi inte ska skada ryggen. Dessutom är ryggen smidig. Den kan böjas så pass att den blir till två tredjedelar av en cirkel. Det här har du kanske sett cirkusartister göra.

Här kan du se en gummiman från Sydkorea som stoppar in sig själv i en låda, han har samma ryggrad som du har!