Är det tendinit som ger dig ryggont?

Det kan verka långt från ländryggen till foten men inuti kroppen är allting sammanlänkat. Om du har gått runt i många år med ländryggsont kanske du också har märkt att du har ont i benet och foten. Det är inte alls ovanligt att den som lider av tendinit också har ont i ryggen.

Vad är tendinit?

Tendinit är samma sak som en inflammerad sena. Det här gör ont. När det är som värst kan det göra ont i både då du rör dig och då du rör vid benet och foten. Obehandlad tendinit kan bli kronisk och då gör det i princip alltid ont längsmed smalbenet, vid hälen och i hålfoten.

Hur kan detta behandlas?

För att komma till rätta med tendinit ska du först och främst gå till en fotläkare. Det är viktigt att du får bekräftat att det verkligen rör sig om detta tillstånd. En fotläkare kan ge dig övningar som förbättrar situationen.

Dessutom kan du få hjälp med skoinlägg som förändrar hur du går och står. Detta kan efter några veckors tid leda till att värken du upplever i ben och fötter försvinner. Det kan också innebära att du får mycket bättre hållning och att ditt ryggont försvinner.

Vid akut smärta går det att behandla med antiinflammatorisk medicin och kortisoninjektioner. Sjukgymnastik kan också rekommenderas om du tycker att det är svårt att själv se till att du utför nödvändiga övningar.

Vikten av rätt skoinlägg

För att verkligen få effekt är det viktigt att du får rätt typ av skoinlägg. Det kan verka smidigt att göra ett avtryck i skumgummi eller stå på en skärm som läser av din fot. Men en fotläkare kommer att göra mer än detta för att hjälpa dig med rätt sorts skoinlägg.

Om du vill komma åt ryggont på grund av tendinit med skoinlägg är det alltså att rekommendera att du får hjälpen av en fotläkare. Det kan ge dig bästa stödet och snabbare läkning av dina ryggproblem.