Kan en balansstol eller sadelstol vara bra för din rygg?

sitta på boll

Den som jobbar på kontor kan få ryggproblem av ständigt sittande. Även om du växlar mellan att stå och sitta så kan du uppleva att det inte riktigt räcker till. Du borde kanske ta en titt på sadelstolar som erbjuder en mer aktiv form av sittande som faktiskt skulle kunna vara bra för din rygg.

En sadelstol är en form av balansstol

En sadelstol har inget ryggstöd och ser lite ut som en sadel för häst. När du sitter på denna stol så måste du själv hålla upp din rygg. Om du gör det kan detta vara mycket bra för muskulaturen och kanske hjälpa med saker som ont i svanskotan då du inte får samma tryck mot den nedre delen av ryggen.

Balansstolen fungerar på liknande sätt men här kan vi ha en underdel som gör att stolen inte står stadigt utan snarare rullar på en rundad underdel. Detta ger dig en utmaning då du sitter på en balansstol. Du har inget ryggstöd och måste använda benen för att sitta upprätt. Det handlar verkligen om aktivt sittande!

När du redan har ont i ryggen

Om du redan nu har ont i ryggen så är det klart att en ergonomisk stol för din arbetsplats kan hjälpa. Du kanske också vill använda en elektrisk värmedyna för att lugna ner området som värker. En balansstol eller sadelstol kan vara en bra lösning men då gäller det verkligen att du sitter på rätt sätt.

Vi vet till exempel från ridning som används som rehabilitering att det är ett måste att sitta och träna på rätt sätt för att det ska ge resultat. Den som rider på ett sätt som inte är bra för ryggen kan få mer problem med värk. Så är det ju även med en balansstol. Det är inte stolen i sig som kommer att vara en hjälp utan hur du sitter på den!

ridning för ryggen
Det gäller att sitta rätt på hästen!

Börja med sadelstolen eller balansstolen som alternativ

Att gå direkt från en vanlig kontorsstol till en balansstol eller sadelstol kan vara lite väl häftigt. Börja med att skaffa en extra sadelstol och använd den någon timme eller två per dag. Du kan ju växla mellan olika stolar vid ditt skrivbord precis som du växlar mellan att sitta och stå.

Notera hur det känns i ryggen efter en dag då du har använt dig av balansstol. Om du märker att det faktiskt verkar fungerar kan du ju öka tiden du sitter på stolen eller fortsätta som du gör nu. Just variation mellan olika positioner verkar vara ett säkert sätt att jobba med en rygg som gör ont.