Få bukt med ryggont med stretching och massage

stretcha stel rygg

När ryggen är stel och gör ont så är du beredd att göra vad som helst för att den ska bli smidig och smärtfri igen. Vägen till en hälsosam rygg börjar med goda rutiner. Du kan göra stor skillnad genom att till exempel stretcha rygg och få massage regelbundet. Om du sitter mycket så är det verkligen A och O att du ser på en plan för effektiv friskvård där din rygg mjukas upp.

Varför har du stel rygg?

Ryggen kan bli stel om du inte rör på dig tillräckligt mycket. Det här är ju väldigt vanligt bland de som jobbar på arbetsplatser där man sitter vid ett skrivbord mestadels av tiden.

Andra orsaker kan vara:

  • Du överbelastar ryggen
  • Du lyfter för tungt
  • Du stressar mycket
  • Du har en tidigare skada som inte läkt

Med stretching så får du en bättre vardag på flera sätt. Det finns studier som visar att stretching ger ökad ledrörlighet. Bara det är ju otroligt viktigt för att du ska må bra. Även om du inte blir helt smärtfri på en gång så kommer ökad rörlighet att förbättra din livskvalitet.

Fast det finns också studier som visar smärtlindrande effekt med stretching. Detta liknar det man har sett med massage. Om du kombinerar stretching och massage för din rygg så kan det alltså vara vägen till en smidig rygg utan smärta!

stretcha nedre ryggen

Hur får du in mer stretching och massage i din vardag?

När du redan har ont i svanskotan är det hög tid att göra något åt saken. Förutom att du kan behöva boka in professionell massage i Stockholm eller annan stad av massageterapeut eller lära dig skillnad på naprapat och kiropraktor kan du göra vissa saker på egen hand.

Börja genast med daglig stretching på jobbet. Lär dig att göra bakåtböjningar på rätt sätt. Det är mycket effektivt mot en stel rygg. Det här är ju lätt att göra och det kan faktiskt leda till att du känner stor skillnad på kort tid.

Det är mycket vanligt att vi sitter lite framåtlutade både på jobbet och hemma. När vi sitter över skärmar av olika slag så kan det till sist leda till att vi får det som kallas för nördnacke. Motverka detta med stretching i andra riktningen!

Massage kan du få med hjälp av bra verktyg som enkla massagerullar eller en massagedyna som du kan ha i din arbetsstol eller kanske i bilstolen. Om du kan boka in massagebehandlingar med jämna mellanrum är det också mycket bra för en stel rygg. Massage av en professionell massör kan göra underverk och den räknas som friskvård som kan sponsrar av din arbetsgivare.

Mer rörelse är också viktigt för att ryggen ska må bra

Om du rör mer på dig så blir det naturligt tillfällen för stretching såväl som massage. Välj att jobba stående vid skrivbordet med jämna mellanrum. När du ställer dig upp kan du köra den klassiska plocka-äpplen-övningen. Du sträcker armarna över huvudet och låtsas att du plockar äpplen. Det är bra för din rygg!

Kom ihåg att det är smart att ta hjälp av andra för att komma ihåg att röra mer på sig och stretcha. Ta för vana att dra med varandra till fikarummet eller för en snabb rusch omkring kontorsbyggnaden. Innan ni sätter er ner igen så kör ni lite stretchning. Det kommer att göra era ryggar så gott!

Här är några bra stretchingövningar för ryggen: